Oldalak

2013. január 25.

Shamballa


Shamballa legendája*

A buddhisták hite szerint létezett egy hely, ahol az ég és a föld találkozott, mely a földi paradicsom volt, maga a tökéletesség, a béke, a szeretet, a gyógyulás és a nyugalom helye. Tibeti és mongol lámák ősidők óta emlegetnek egy bizonyos Shamballát, ám ezt a helyet hiába is keresnénk a térképen, nem találnánk.
A modern tudósok véleménye megoszlik arról, valóban létezett-e az a földi paradicsom, amelyet a hagyományok emlegetnek. Egyesek a fantázia szüleményének tartják, mások viszont valamelyik közép-ázsiai történelmi királysággal azonosítják. Mindazt, amit a helyéről tudunk, egy tibeti legenda foglalja össze, amely Shamballát az “északi nyugalom helyé” -nek nevezi, ami arra utal, hogy a mitikus birodalom valahol Tibettől északra található. Ezt támasztják alá az indiai hagyományok is, miszerint a Himalájától északra van egy Kalapa nevű hely, ahol tökéletes emberek élnek.
A legenda szerint Buddhát Shamballában avatták be a titkos tanokba. A rejtett hely a legenda szerint egy völgy mélyén bújik meg, s óriási hófödte hegycsúcsok veszik körül. Megközelítését egy tó, vagy kiszáradt tó meder nehezíti, s csupán egy keskeny hágón vagy barlangon keresztül vezet oda út. A lámák szentül állítják, hogy Shamballába nem juthat el minden vándor – csak az, aki meghívást kapott oda.
*ezomisztika.hu
A Shamballa karkötő ezt a spirituális üzenetet hordozza magában, és terjed az interneten, kismillió változatával találkozhatunk. Közelebbről megvizsgálva felötlött bennem, hogy a múlt századba én még tudtam makramézni, csak ez is a feledés homályába merült, annyi mással együtt. Mivel úgyis ékszerkészítési lázban égek, de azt még nem tudom egy komolyabb darabhoz mikor fogok hozzá, mert még mindig nincs elegendő alkatrészem ahhoz, hogy elkezdjem. Ezért végeztem egy kis kutatómunkát a gyöngyös dobozban, és ma délután megalkottam egy Shamballa karkötőt. 





Nem egy nagy durranás, de örültem neki, hogy nem felejtettem el a csomózást, és a legközelebbi már biztosan szebb lesz. Addig is, ezzel  kifejezem azt a törekvésemet, miszerint úgy élek,hogy majd egyszer bebocsátást nyerjek Shamballába.
Ezeket a gyönyörűséges patchwork blokkokat pedig a Meskán vettem, annyira szépek, hogy nincs is szívem felhasználni őket. De előbb-utóbb úgyis erre a sorsra jutnak.







Legyen szép hétvégétek!


1 megjegyzés:

  1. Jesszus! Ezek után milyenek lesznek a "komoly darabok"? :)))
    Nagyon ügyes vagy!!!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails